Jättegott! med naturligt socker !

Antal portioner 1

Det behöver du

½ pkt jäst
6 dl ljummet vatten
½ dl olivolja
1msk salt
1 stor riven morot
3 msk honung
1 dl solrosfrön
5 dl specialvetemjöl med fullkorn
9 dl dinkelsikt
ev. blandade frön att ha ovanpå

Honungs-och dinkelbröd

Hur man

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt olivoljan, saltet, den rivna moroten, honungen och solrosfröna. Arbeta in mjölet. Degen ska vara rätt klibbig när man är färdig. Låt jäsa till dubbel storlek. Arbeta ner degen och häll den sedan på plåten ( eftersom den är klibbig går den inte att forma så lätt). Låt jäsa igen 30 minuter. Pensla med vatten och strö på frön. Grädda i 10 minuter, sänk värmen till 170 grader och grädda färdigt i c:a 45 minuter.

Antal portioner 1

Det behöver du
5 dl  mjölk
50 gram  jäst
0,5 dl  rapsolja
2 st  finrivna morötter
1 tsk  salt
2 msk  honung
8 dl  vetemjöl
1 dl  grahamsmjöl
1 dl  havregryn
1 msk  linfrön
1 msk  sesamfrön
1 msk  solrosfrön

Morotsbröd med honung

Hur man

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarmt, och blanda med jästen i bunken. Tillsätt olja, morötter, honung och salt, samt gryn och frön och grahamsmjöl. Blanda ihop och tillsätt så mycket vetemjöl som degen klarar av. Knåda ihop med kraftiga tag, eller med maskin, degen ska vara lite klibbig. Jäs i ca 30 minuter. Baka ut degen, och lägg i en långpanna med papper. Platta ut och skär försiktigt i rutor, nagga med gaffel. Jäs 30 min till. Grädda i 220 gr. ca 20-25 min

Antal portioner 100 st.

Det behöver du

Bulldegen för kanelbullarna
ca 100 st
1 l mjölk
2 pkt jäst
3 hg margarin
1 tsk salt
2 msk vanlig honung. (I orginalrecptet var det 1 dl socker)
2,5 â 3 l vetemjöl

Fyllning till kanelbullarna med honung:
Ca 1,5 hg margarin
Ca 1,5 dl honung
Kanel

Pensling:
Ägg
Mjölk

Kanelbullar med honung

Hur man

Smula sönder och blanda jästen med lite kall mjölk i degbunken. Smält margarinet i en kastrull och häll i mjölken, som man värmer till ca 37° (fingervarmt). Häll därefter den uppvärmda mjölken över jästen och blanda ner saltet och honungen/(sockret). Arbeta in mjölet och arbeta degen smidigt, den skall vara ganska lös.

Smält margarin och honung i en kastrull, tillsätt därefter malen eller stött kardemumma samt hackad sötmandel för fyllningen till kungliga bullarna. För kanelbullarna blandas smält margarin tillsammans med honung och kanel, som sedan får svalna så det blir bredbar fyllning.

Kavla ut degen, bred på fyllningen och rulla ihop degen som en rulltårta. Skär degen i lämpliga längder som läggs i bullformar. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek och därefter pensla dem med blandningen av ägget och mjölken.

Grädda bullarna i 225°, 5-10 minuter

Antal portioner 6-8

Det behöver du


  • 250 g gepelde walnoten
  • 150 g gepelde en gehakte pistachenootjes
  • 100 g gehakte hazelnoten
  • 4 eetlepels oranjebloesemwater
  • 100 + 50 g gesmolten boter
  • 150 g suiker
  • 15 velletjes filodeeg
  • 5 g kaneel
  • 100 g gepelde amandelen
  • 50 g vloeibare honing

 

Baklava

Hur man

 

Roer de walnoten, de pistachenootjes, de hazelnoten, 2 eetlepels oranjebloesemwater, 100 g gesmolten boter en de suiker in een grote kom door elkaar.
Snijd de velletjes filodeeg op maat voor een rechthoekige vorm. Neem 5 velletjes filodeeg. Leg er een op het werkblad. Bestrijk het met een kwastje geheel met boter. Leg er een tweede velletje filodeeg op en bestrijk dat ook met boter. Ga verder met de 3 andere velletjes. Vet de vorm in met boter. Leg de eerste 5 velletjes filodeeg erin. Bedek met een laagje vulling en spreid dat goed over de hele oppervlakte uit.
Doe hetzelfde met 5 nieuwe velletjes filodeeg, leg ze in de vorm en spreid de resterende vulling er over uit. Bestrijk de 5 laatste velletjes filodeeg met boter. Leg ze in de vorm, zodat het gebak wordt afgesloten. Bestrooi met kaneel.
Snijd het gebak met een scherp mes in rechthoekige stukken en vervolgens in ruiten. Leg op elke ruit een amandel. Verwarm de oven voor op 200 °C en zet het gebak er 20 minuten in.
Verwarm de honing in een pannetje. Voeg het resterende oranjebloesemwater toe. Besprenkel het gebak als het uit de oven komt met warme honing. Laat het goed in het gebak trekken. Eet het warm of koud op, met een glaasje muntthee.

Antal portioner 2-4

Det behöver du

Ingredienser

Valfritt kött eller fågel för 2-4 personer.

½ dl ketchup
½ dl farinsocker
½ dl flytande honung
½ dl japansk soja
1 msk sesamolja
2 cm färsk ingefära
1 vitlöksklyfta

Asiatisk marinad/glaze

Hur man

Gör så här

Blanda ketchup, farinsocker, flytande honung, sesamolja och japansk soja i en skål. Riv ner vitlök och ingefära.
Lägg ditt kött i en påse tillsammans med marinaden. Marinera i ca 1 timme. Pensla köttet med resterande marinad under stek/grilltiden för att få en fin blank yta.